Categorii
Ecumenism Semnele Timpului

SEMNIFICAŢIA NUMELUI NOULUI PAPĂ

Se ştie că după cutuma catolică, fiecare nou papă desemnat are libertatea să-şi aleagă un nume. Dealtfel, numele este în mare parte un fel de declaraţie de misiune prin faptul că în general se doreşte a prelua ceva din calităţile (celui) celor care au mai purtat un astfel de nume.

Spre exemplu, Joseph Ratzinger a luat numele de Benedict (al XVI-lea) pentru a evoca figura Sf. Benedict de Norcia (aprox. 480–547), părintele monasticismului occidental şi co-patron al Europei alături de Chiril şi Metodiu. De remarcat că sf Benedict este destul de venerat în Bavaria, zona de origine a lui Joseph Ratzinger. Care să fie deci semnificaţia numelui noului papă?

În perioada de dinaintea convocării Conclavului, pe diverse site-uri catolice un subiect dezbătut era nu doar identitatea noului papă ci şi numele pe care şi l-ar putea alege. Mulţi catolici ar fi preferat Grigore – ca o evocare a figurii impunătorului papă Grigore cel Mare (finalul secolului VI), simbolul unui catolicism puternic. Dar printre numele vehiculate era şi cel de Francisc – o trimitere directă la Francisc de Assisi (1) (circa 1181 – 1226) care este cunoscut pentru o viziune în care a auzit vocea lui Dumnezeu într-o capelă părăsita: „Francisc, rezideşte biserica Mea”.

Prin alegerea acestui nume, noul papă se doreşte a fi un constructor al unei biserici afectate de scandaluri, cu o imagine publică extrem de afectată. Provocarea este într-adevăr uriaşă pentru Jorge Bergoglio, actualul papă Fracisc. Câteva atribute şi calităţi personale îl recomandă cumva pentru această misiune.

Conform biografului său, Sergio Rubin, noul papă este o persoană remarcabil de umilă. Faptul că foloseşte transportul în comun şi locuieşte într-un simplu apartament întăresc o astfel de imagine.

Dealtfel cererea de a fi binecuvântat de către popor într-o rugăciune tainică, cu ocazia primei sale apariţii în public, a fost un gest care a atras simpatia maselor adunate miercuri seara în piaţa Sf Petru. Pe de altă parte are abilităţi de lider, preocupări intelectuale ( a slujit ca profesor o perioadă) şi stăpâneşte italiana (tatăl este italian stabilit în Argentina) ce îi oferă un instrument excelent de comunicare cu aparatul administrativ de la Vatican.

Noul papă se vrea a fi oarecum unic – asta (nu doar) pentru că nu a mai existat nici un alt papă Francisc ci mai ales datorită misiunii pe care şi-o asumă. Rămâne de văzut dacă în pontificatul relativ scurt care îl aşteaptă (are deja 76 ani) va reuşi să reconstruiască Biserica Catolică pentru un eventual succesor Grigore.

 

NOTĂ:

1. Cu ocazia cinei festive de miercuri seara (ziua desemnării), papa, pentru a risipi orice speculaţie, a spus că a luat numele de Francisc în onoarea sf. Francisc de Assisi, nu a sf. Francisc Xavier (1506-1552), cofondator al Ordinului Iezuit. Să vedem cu cine se va asemăna mai mult.

Ce ai mai putea citi:

  • GNOSEOLOGIE MATEMATICĂ Gnoseologie* matematică Stătea un punct și se gândea La sensul vieții sale, La Univers și toate câte cuprindea Gândind la cele spațiale. O dreaptă curbă, frântă, nu știm cum, Trecea […]
  • CREŞTIN SAU URMAŞ AL LUI HRISTOS Creştin vs. Urmaşul lui Hristos (drăguţ... "crezi că Isus ar merge Sâmbăta la biserică?")http://godtube.com/flvplayer.swfhttp://godtube.com/flvplayer.swfCa să înţelegeţi clipurile trebuie […]
  • ALBIGENZII – DESCRIERE FĂCUTĂ DE ROMANO-CATOLICI Sursă: Translations and Reprints From the Original Sources of European History (Philadelphia: University of Pennsylvannia Press, 189), Vol. 3, No. 6, p. 9, 10. Din lucrarea latină a lui B. […]
  • PAPĂ DE CRIZĂ Oricât ar fi euforia de mare, alegerea noului papă (Francisc) nu poate fi o soluţie imediată la problemele cu care se confruntă Biserica Catolică. Se pare că noul papă este pe deplin […]
  • SCRIERILE ELLEN WHITE – MODUL SWORD Chiar nu mă aşteptam ca lucrurile să meargă atât de bine... Mulţumesc lui Octavian Lupu pentru că mi-a pus la dispoziţie scrierile Ellen White cu paginaţia din original ceea ce a făcut […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Completează cuvântul care lipseşte. Foloseşte diacritice (şţăâî).

Când pisica nu-i acasă şoarecii joacă pe ....