Categorii
Biblia De suflet

TEST DE CUNOŞTINŢE BIBLICE

PILDA BUNULUI SAMARITEAN

Se spune că un tânăr a cerut comitetului unei biserici o ocazie în care să fie programat pentru a predica. Cererea a fost tratată cu circumspecţie, deoarece tânărul nu era cunoscut ca fiind unul dintre cei mai sârguincioşi cercetători ai Scripturii. Aşa că a fost chemat pentru a răspunde la câteva întrebări lămuritoare. Prima întrebare pusă a fost – după cum vă aşteptaţi – dacă a citit Biblia.  El a răspuns că da.  Şi, care parte a Bibliei îi place cel mai mult? – au continuat cei din comitet.  Păi cartea Pildelor.  Şi poţi să ne povesteşi ceva? Da, o să vă povestesc pilda Bunului Samaritean.

A fost om, pe nume Bunul Samaritean care a pornit într-o călătorie de la Ierihon spre Ierusalim.  În drum, a căzut între tâlhari.  Stând acolo, spinii au crescut şi l-au înecat.  Din mijlocul primejdiei, el s-a rugat Domnului care a trimis foc din cer şi a ars spinii, iar fumul acestora se ridică spre cer zi şi noapte, în vecii vecilor.
Bunul Samaritean s-a suit apoi în carul său şi a plecat la drum, citind din proorocul Isaia.  Mergând el aşa, a ajuns la un loc unde un grăunte de muştar s-a transformat într-un copac în care-şi făceau cuiburi păsările cerului.  Samariteanul având părul lung, s-a încurcat cu părul în ramurile copacului şi a rămas acolo, atârnând între cer şi pământ 40 de zile şi 40 de nopţi.  Corbii au venit şi i-au adus de mâncare tot acest timp; hrana lui a fost miere sălbatică şi lăcuste.
Soţia Samariteanului, Dalila a venit şi i-a tăiat părul.  Atunci Samariteanul a căzut pe un pământ stâncos.  Acolo şi-a venit în fire şi s-a gândit să se întoarcă la tatăl său.  În drum spre casa tatălui, a ajuns la drumuri şi la garduri.  Şi, neştiind care este calea cea bună, a îngenunchiat în faţa rugului aprins şi a zis, Doamne, nu-ţi cer nici viaţă lungă nici avere, ci doresc să-mi dai înţelepciune ca să ştiu pe ce drum s-o apuc.  Atunci i s-a descoperit calea cea îngustă, care ducea la poarta strâmtă.  Cum a intrat pe poartă, Domnul a închis uşa după el, şi a început să pluă 40 de zile şi 40 de nopţi.  După ce tot pământul s-a acoperit de ape, s-a auzit vocea Duhului lui Dumnezeu care plutea pe deasupra apelor, şi întreba: unde eşti?
Samariteanul a răspuns, iată-mă, trimite-mă!  Atunci cei din corabie au tras la sorţ ca să vadă pe cine să arunce afară.  Şi sorţul a căzut pe Samaritean, care a fost aruncat în apă.  Imediat furtuna a încetat.  Un peşte mare a venit, l-a înghiţit pe Samaritean, şi l-a scuipat pe uscat, împreună cu un ban, cu care trebuia Petru să plătească darea pentru templu.
Samariteanul şi-a scuturat praful de pe încălţăminte şi a plecat în drumul său.  A sosit în dreptul unui om căruia îi rodise ţarina.  Acesta îşi demola hambarele ca să zidească altele mai încăpătoare.  Flămând fiind, Samariteanul i-a cerut de mâncare, şi acesta i-a vândut cu 30 de arginţi, două pâini şi cinci peşti.  Samariteanul a văzut cinci mii de bărbaţi, fără a mai socoti femeile şi copii, de care şi-a făcut milă, aşa că a împărţit mâncarea cu ei.
Apoi, a plecat în drumul său.  A ajuns la un palat, de la fereastra căruia îl privea Izabela.  Ea l-a invitat la cină, dar el s-a scuzat că nu poate, deoarece tocmai şi-a cumpărat un ogor şi o pereche de boi.  Izabela s-a înfuriat şi a trimis nişte slujitori, ca să aducă la masă pe cine vor găsi. Doisprezece dintre cei ce au venit, erau iscoade.  Aceştia s-au uitat la Samaritean, şi l-au întrebat, ce să facem cu Izabela?  Aruncaţi-o jos de pe fereastră.  Ei au întrebat: de câte ori s-o aruncăm?  De şapte ori?  Nu, a zis Samariteanul, ci de 70 ori câte 7.  Ei au aruncat-o şi ea s-a zdrobit de piatra din capul unghiului. După aceasta tatăl său i-a pus un inel în deget şi încălţăminte în picioare şi s-a făcut un ospăţ mare.


Poate că ai râs citind cele povestite de tânăr, dar pentru a arăta că tu cunoşti mult mai bine Scriptura, identifică toate scenele biblice la care se face referire! Câte sunt?

Ce ai mai putea citi:

  • ACORD TEOLOGIC ÎNTRE PROTESTANŢI ŞI CATOLICI O declaraţie comună cu privire la neprihănirea prin credinţă semnată de metodişti, luterani şi catolici a fost încheiată în vara aceasta. Mulţi comentatori văd evenimentul de o importanţă […]
  • ÎNTUNECAREA GLOBALĂ Intunecarea globala este un termen mai putin cunoscut decat incalzirea globala, dar asta nu inseamna ca este mai putin periculos. Fenomenul este creat de reducerea graduala a cantitatii de […]
  • MINCIUNI ÎN FAVOAREA ADEVĂRULUI Se poate aşa ceva?   Poate din dorinţa ca realitatea să se conformeze unui adevăr asumat la nivel personal se ajunge în situaţia stranie de a modifica dovezile. Altfel spus, se […]
  • NĂSCUT DIN FECIOARĂ Larry King, celebrul realizator de la CNN, întrebat într-o ocazie pe cine ar dori să intervieveze dintre celebrele personaje ale istoriei, a răspuns prompt: „pe Iisus Christos”, de la care […]
  • REDEFINIREA CONSTITUȚIONALĂ A CĂSĂTORIEI Redefinirea constituțională a căsătoriei Pe 6 și 7 octombrie 2018, românii sunt chemați să spună dacă sunt de acord ca în Constituție, căsătoria să fie definită ca uniunea dintre un […]

Un răspuns la “TEST DE CUNOŞTINŢE BIBLICE”

Buna Seara!Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper – un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta.whisper sau un e-mail, tot la asculta.whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.www.radiowhisper.comMultumesc,Cu stimă Vlad!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Completează cuvântul care lipseşte. Foloseşte diacritice (şţăâî).

Când pisica nu-i acasă şoarecii joacă pe ....