Poate vrei sa gasesti un mp3 pe net sau un filmulet ori alte materiale. Iata o metoda care scoate din cautare o multime de lucruri nedorite. Cu putina munca puteti gasit melodiile dorite daca ii spuneti lui Google ca vreti sa cautati fisiere nu text intr-o pagina web…
Uite un exemplu care cauta colinde (se va copia si se va pune in casuta de cautare de la Google urmatorul sir): -inurl:(htm|html|php) intitle:”index of” +”last modified” +”parent directory” +description +size +(wma|mp3) “Carols”
Iata si ceva explicatii:
In primul rand sa vedem ce e cu inurl. Acest operator (nu va temeti nu va opereaza nimeni, este vorba de un operator precum cei de la matematica… va amintiti?!?) ii spune lu’ Google “hei, nu imi returna pagini care au in adresa web termenii din paranteza!”. Noi am pus aici “htm,html,php”. Adica nu vrem pagini care contin acesti termeni in adresa web pentru a mai filtra din paginile web html, htm sau php. Am putea sa punem si asp daca vrem sa aratam ca stim multe depre limbaje de programare web.
Daca ne-am lamurit cu inurl sa trecem la intitle. Acest operator elimina din cautare paginile care nu in in titlu cuvintele care urmeaza imediat dupa el. In cazul nostru “index of” . De ce am dori pagini care au in titlu aceste cuvinte? Simplu: cautam directoare neprotejate .
Evident ca inca nu e suficient sa gasim pagini care au in titlu “index of” asa ca ne mai luam niste masuri de protectie si adaugam in sirul de cautare: +”last modified” +”parent directory” +description +size. Asta se traduce prin cautarea unor temeni specifici directoarelor.
Acum ca am stabilit ca vrem directoare neprotejate, Google trebuie sa stie ca vrem mp3-uri sau wma. Asa ca adaugam +(wma|mp3) (semnul “|” inseamna “ori”, adica ori wma ori mp3 e OK). Si la final termenul care-l cautam cu adevarat, aici e vorba de Carols (Colinde in engleza dar puteti incerca cu orice alt cuvand.
Mergand pe acelasi drum putem cauta deci si prezentari gen Power Point (extensii .pps sau ppt) si carti in format PDF. Succes la cautare.