Categorii
Semnele Timpului Sfârşitul lumii

PSEUDO-HRISTOSUL DE LA TV

Numele lui este José Luis de Jesus Miranda, un bărbat de 60 de ani, originar din Puerto Rico, dar care locuieşte în Miami, SUA. Are un salariu anual de peste 100.000 de dolari, apare în public şi la televiziune, având mii de adepţi în zeci de ţări. Privind la ceasul Rolex de la mână, la BMW-ul seria 7 pe care îl conduce ori la gărzile de corp (care între noi fie vorba seamănă cu nişte agenţi ai Serviciilor Secrete), ai crede că este un preşedinte de stat, ori un mare om de afaceri sau un star din lumea show-biz-ului. Niciuna din cele de mai sus. E un lider religios. Ba mai mult, el şi adepţii săi consideră că este manifestarea celei de a doua veniri a lui Isus Hristos sau cum îi place adesea să spună „Isus Hristos omul”. 1

Este pentru prima dată, în istoria modernă şi contemporană când cineva proclamă cu aşa tărie că este însuşi Isus Hristos venit a doua oară. Mulţi lideri religioşi au fost numiţi în decursul timpului a fi hristoşi mincinoşi dar cazul de acum întrece orice precedent. Cine este deci acest José Luis de Jesus Miranda?

În tinereţe a fost dependent de heroină (1976), dar a fost recuperat în urma îngrijirii primite din partea unei organizaţii creştine. Curând după refacere îşi pierde însă încrederea în religie. Cu toate acestea Miranda mărturiseşte că a mai continuat să spere că „ar trebui să fie ceva mult mai bun în creştinism”. „Într-o noapte geroasă de decembrie”, poveşteşte José Luis de Jesus Miranda, „am fost trezit de doi bărbaţi care mi-au spus: Împăratul împăraţilor a venit să te ungă”. După aceasta, fiinţa celestă care i s-a arătat s-a contopit cu el. Mai târziu avea să îşi dea seama că acela trebuie să fi fost însuşi Isus Hristos. El crede că în noaptea aceea Isus Hristos a venit a doua oară.

Experienţa l-a marcat profund. Vocea avea să-i vorbească, auzind-o în interiorul său, continuând să-i ofere şi alte revelaţii în anii ce au urmat. La îndemnul aceleiaşi voci, în 1986, se va muta în Miami, SUA. Aşa că pe la 40 de ani el şi soţia lui (de atunci2) Nydia şi cei 5 copii s-au mutat în oraşul care urma să fie „un pod pentru toate neamurile”. Aici va începe lucrarea publică. În urma primelor sale predici încep să-l urmeze aproximativ 500 de adepţi. Aşa s-a născut Creciendo en Gracia (lit. „Crescând în har”).

În anii ce au urmat, noua „biserică” a continuat să se dezvolte. În 1998, liderul pretinde a fi reîncarnarea Apostolului Pavel, după care se auto-intitulează „El Otro” – cel care va pregăti calea venirii lui Isus. Mai târziu, în 2004, ajunge să se proclame însuşi Isus Hristos. Acesta pretinde că păcatul a fost anulat la cruce iar diavolul nu mai există, el fiind doar o creaţie a Hollywood-ului. José Luis de Jesus Miranda are ca scop aşezarea Guvernului lui Dumnezeu pe acest pământ. A promis că fiecare Biserică din sânul creştinismului va fi nimicită pentru că liderii religioşi sunt corupţi atât în privinţa învăţăturii cât şi a vieţuirii. Totul este o minciună, el fiind singurul proclamator al adevărului.

José Luis Jr. fiul autointitulatului Hristos, se întreabă pe bună dreptate: „Cum poate spune unei adunări întregi că Dumnezeu i-a condus întreaga viaţă şi că i-ar fi spus tainele Evangheliei, dar nu a fost în stare să-i salveze căsătoria?”
El însuşi ajunge să întemeieze o nouă grupare, cu multe ideii preluate de la tatăl său, cu excepţia că José Luis Jr. Nu se consideră a fi Hristos (încă).

Regina Albarracin împreună cu soţul ei au părăsit gruparea acum aproape 6 ani dar nu şi fiul lor Alvaro care a donat mai bine de 1 milion de dolari. Alvaro Albarracin şi-a lăsat soţia, căsătorindu-se cu o adeptă a sectei. Supărată pe faptul că fiul s-a înstăinat de ei, Regina îl acuză pe Miranda pentru distrugerea familiei. În interviurile luate de diverse televiziuni afirmă cu supărare: „Este diavolul”  – referindu-se la   José Luis de Jesus Miranda.


Ce predică acest autointitulat Hristos?

Din start, o evanghelie a prosperităţii. El însuşi conduce o maşină de lux, locuieşte într-un adevărat palat fiind zi şi noapte escortat de gărzi de corp. Într-un interviu televizat afirma că doreşte ca fiecare să fie bogat şi lui însuşi îi place să se bucure de cele materiale. Credincioşii sunt învăţaţi să ofere zeciuială – după învăţătura Bibliei – dar mulţi dintre adepţi oferă mult mai mult decât atât. Unde se duc toţi aceşti bani? La centru, de unde sunt investiţi pentru a transmite pe orice cale ideile sale.

Prin intermediul satelitului, a internetului şi a DVD-urilor liderul devine astfel omniprezent, predicând ucenicilor. Telegracia – o reţea TV care emite în engleză, spaniolă şi portugheză, ajunge în peste 2 milioane de case doar prin intermediul cablului fără să mai punem la socoteală emisia prin satelit. Chiar şi ştirile sunt prezentate pe acest canal TV din perspectiva doctrinei mişcării. Spre exemplu, după informaţiile despre alegerile dintr-o ţară sud-americană comentatorul încheie: „Dar curând, toate ţările lumii vor avea un singur conducător, părintele nostru José Luis de Jesus Miranda.”

Adepţii mişcării au organizat numeroase mitinguri de protest contra religiei, în peste 40 de ţări, considerând că toate bisericile învaţă numai minciuni. Nu de puţine ori, adunările s-au sfârşit cu acte de violenţă. Mişcarea pretinde că are peste 300 de biserici şi peste 100.000 de membrii. Adepţii consideră că sunt „aleşii” şi speră că vor conduce lumea. „Noi suntem guvernul lui Dumnezeu pe Pământ. Ne vom răspândi peste tot şi vom controla biserica, economia, societatea, educaţia, politica, tehnologia. Nu vor mai fi războaie şi nici corupţie. Vreau să spun că dacă o minciună poate schimba lumea, de ce nu ar face-o adevărul?”


De ce Miranda nu poate fi Isus Hristos venit a doua oară?

Chiar şi pentru neavizaţi cuvintele şi felul de a fi al lui Miranda ne trimit cu gândul la Jim Jones ori David Koresh. Mulţimea îl adoră strignd „Tăticul”, „Apostolul” sau „Isus Hristos omul”… Specialiştii afirmă că mişcarea „Crescând în har” are caracteristicile unei secte. Figura proeminentă a unui lider care este divinizat şi care se autoproclamă trimisul lui Dumnezeu sau însuşi Dumnezeu sunt indicii clare. În cadrul unui interviu recunoştea că mişcarea condusă de el poate fi numită sectă …”dar este cea mai bună sectă”.

De fiecare dată el este singurul care predică (sau uneori mâna lui dreaptă, Carlos Cestero, care prezintă mesajele în urma dictării lor de către lider) folosind toate mijloacele moderne pentru răspândirea ideilor sale.

Recunoaşte că nu pune mare valoare pe studiul Bibliei şi nici pe rugăciune, acestea fiind invenţii umane. În predicile sale nu apare nici o condamnare faţă de păcat ori păcătoşi pentru că, în concepţia acestuia nu există păcat. Legile, sunt bune… doar în contextul social, spune Miranda. În predicile sale afirmă adesea: „Nu contează dacă eşti dependent de droguri, ori dacă te-ai recăsătorit de 10 ori. Nu contează de câte ori ai greşit, chiar dacă ai omorât pe cineva, noi îi acceptăm pe oameni cu slăbiciunile lor.” Cuvintele sunt foarte seducătoare, mai ales în contextul Americii Latine unde 73% din populaţie este catolică, trăind după norme religioase stricte.

Iată ce mărturişete Irini Papahui, din Guatemala, un adept al mişcării, fost catolic: Învăţăturile (Bisericii Catolice) mă făceau să mă simt cum că nu aş merita iubirea lui Dumnezeu. Mă luptam, şi iar mă luptam, şi de fiecare dată sfârşeam fiind înfrânt.” Datorită sentimentului d
e vină, Irini Papahui ajunge să aibă chiar grave probleme de sănătate. Descoperind însă mesajul lui Miranda, Papahui se consideră a fi eliberat. „El (Miranda) mi-a dat viaţă, adevărata viaţă şi fericirea care nu piere niciodată.”

Miranda este de departe un impostor. Insonsecvenţa trădează adevărata lui identitate. Ba e Pavel, ba Isus, ori chiar mai mare ca Isus… Cazul deci este mai degrabă un subiect pentru psihiatrii şi nu teologi. Cu toate acestea fenomenul are şi o semnificaţie, permiteţi-mi să-i spun „profetică”.

Cu siguranţă că cei care au citit Noul Testament nu văd nici o legătură între acest predicator plin de harismă şi Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Însuşi Mântuitorul atrăgea atenţia cu privire la contrafaceri: „Drept răspuns, Isus le-a zis: „Băgaţi de seamă să nu vă înşele cineva. Fiindcă vor veni mulţi în Numele Meu, şi vor zice: „Eu sunt Hristosul!” Şi vor înşela pe mulţi.”3 Pe de altă parte scena revenirii lui Hristos este de o amploare care nu se poate compara cu manifestările paranoide ale unui întemeietor de sectă: „Căci, cum iese fulgerul de la răsărit şi se vede până la apus, aşa va fi şi venirea Fiului omului.”4 Apostolul Pavel prezintă a doua venire a lui Hristos ca fiind încheierea istoriei omenirii, un eveniment cu o amploare universală: „Căci însuşi Domnul, cu un strigăt, cu glasul unui arhanghel şi cu trâmbiţa lui Dumnezeu, Se va coborî din cer, şi întâi vor învia cei morţi în Hristos. Apoi, noi cei vii care vom fi rămas, vom fi răpiţi toţi împreună cu ei, în nori, ca să întâmpinăm pe Domnul în văzduh, şi astfel vom fi totdeauna cu Domnul.”5

Nu este pentru prima dată când cineva se proclamă a fi trimisul lui Dumnezeu ori să se creadă a fi însuşi Dumnezeu. Au mai fost astfel de „falşi mesia”. Şi poate vor mai fi. Dar tocmai fenomenul în ansamblu este cel care îmi atrage atenţia. Vor veni mulţi în Numele Meu, şi vor zice: „Eu sunt Hristosul! Şi după cum se vede, mulţi sunt gata şi să creadă. Vor reuşi toţi aceşti impostori să fure eschatonul6 şi să contrafacă adevărata revenire a lui Isus Hristos? Pe baza profeţiei biblice pot afirma cu siguranţă: nu, dar tocmai multitudinea unor astfel de impostori este încă un indiciu, sau dacă vreţi un „semn al timpului”. Autenticul nu poate fi departe de toate aceste falsuri.

NOTE:

1. Miami New Times publica pe 9 februarie 2006 articolul Jesus Redux, cu ample informaţii despre mişcarea lui José Luis de Jesus Miranda. Articolul se poate căuta după dată şi titlu la http://www.miaminewtimes.com/

2. În 1999 se vor despărţi pentru că Nydia nu îi va împărtăşi opiniile. El se va recăsători cu o altă femeie. Unii dintre cei mai apropiaţi spun că tensiunile erau mult mai vechi, având cauze multiple.

3. Matei 24:4-5

4. Matei 24:27

5. 1 Tesaloniceni 4:16-17

6. Termen preluat în teologia creştină din limba greacă. El înseamnă „sfârşit” şi în mod general face trimitere la timpul încheierii istoriei mântuirii iar în mod special desemnează evenimentul revenirii Domnului Isus Hristos – parusia.

Ce ai mai putea citi:

  • SĂRBĂTOAREA – ÎNTRE SACRU ŞI PROFAN Conform unui poll al FOXNEWS, 96% dintre americani sărbătoresc Crăciunul, dar 14% dintre aceştia nu sunt creştini! Cum se explică aşa ceva? Tocmai prin procesul de secularizare; […]
  • DUMINICA – ZI LIBERĂ PENTRU UE Statele membre ale Uniunii Europene au convenit pe 10 iunie 2008 că cetăţenii Comunităţii nu ar trebui să lucreze mai mult de 48 de ore pe săptămână, decât dacă doresc ei, iar angajaţii pe […]
  • ALEXANDRU CEL MARE – RAPIDITATEA CUCERIRILOR Sursă: Charles H. H. Wright, Daniel and His Propheccies (London: Williams and Norgate, 1906), p. 174, 175. (p. 174) Rapiditatea cuceririlor lui Alexandru e viu zugrăvită de înaintarea […]
  • VIAŢA CONDUSĂ DE SCOPURI Nu fac nici o introducere, vă invit doar să urmăriţi înregistrarea. Daţi clic pe "View subtitles" şi alegeţi "Romanian". Din pătratul din colţul din dreapta sus se face imaginea lărgită […]
  • ISUS E MESIA La începutul anului 1966, Barry Leventhal era un tânăr evreu în culmea fericirii. În calitate de căpitan ofensiv al echipei de fotbal UCLA tocmai sărbătorea victoria; titlul de […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Completează cuvântul care lipseşte. Foloseşte diacritice (şţăâî).

Când pisica nu-i acasă şoarecii joacă pe ....