Categorii
IT

VIRTUALBOX

Poate din diverse motive aveţi nevoie de un soft de virtualizare care să vă permită rularea unui sistem de operare în cadrul unui alt sistem. V-aţi gândit că aţi putea avea în cadrul Windowsului Linux sau sub MacOs să aveţi Windows fără repartiţionare şi deci fără riscul de a pierde datele actuale?

Nu… nu e vorba de VMware ci de de o aplicaţie mult mai la îndemână: VirtualBox? De ce? Pentru că este un proiect open-source (susţinut de Sun). Poate fi instalat sub Windows, Linux sau MacOs. Aplicaţia e gratuită şi poate fi folosită de către oricine. Ba mai mult, are interfaţa în limba română – se activează automat conform setărilor regionale pe care le aveţi în sistemul pe care îl instalaţi.

Concret, la ce e bun VirtualBox? Să presupunem că eşti un pasionat de Linux. Pentru testarea unei noi versiuni nu e necesară o instalare pe un anume calculator ci poţi apela la VirtualBox. Creezi o nouă maşină virtuală şi treci la instalare. Aşa poti avea deci Linux în Linux, Linux în Windows şi tot aşa.

Să presupunem că ai MacOs dar ai şi o licenţă de Windows. Să mai spunem că ai vrea să te bucuri şi de Leopard şi iLife dar nu poţi să renunţi nici la unele aplicaţii care nu merg decât pe Windows. O variată ar fi un dual-boot prin Boot Camp (ceea ce e destul de peste mână). Dar de ce să nu ai şi Windowsul tot în Mac şi să îl accesezi când vrei? Şi pentru că WMware sau Parallels costă ai vrea altceva? Atunci VirtualBox este pentru tine!

Pentru a partaja fisierele între cele două calculatoare (cel fizic şi cel virtual creat cu VirtualBox) nu uita să instalezi Guest Additions pe sistemul musafir (Din meniu Dispozitive / Instalare Guest additions.). După ce le-ai instalat, restartează maşina virtuală. Apoi, în fereastra principală VirtualBox, tot din meniu Dispozitive / Directoare partajate, apasă pe denumire şi în fereastra ce apare alege dosarul care-ţi trebuie. Dacă maşina virtuală este Windows atunci vei găsi dosarul partajat în Windows Explorer: Locurile mele din reţea -> Întreaga reţea -> VirtualBox Shared Folders. Mai e ceva: se pare că în mod automat maşina virtuală recunoaşte dosarele partajate deja în cadrul unei reţele (System Preferences / Sharing / File Sharing.)

Atenţie! Pentru cei care au MacBook nu uitaţi să mergeţi în System Preferences / Keyboard and Mouse apoi în tabul Keyboard să aveţi bifată căsuţa Use F1, F2, etc as standard function keys. Altfel la instalarea unui sistem în VirtualBox când vi se cere apăsarea unei taste F (cum ar fi F8 pentru instalarea Windows) nu se va prelua comanda.

Ce ai mai putea citi:

  • MORMÂNTUL LUI ISUS James Cameron, regizor al cunoscutelor filme Terminator sau Titanic aduce împreună cu Simcha Jacobovici în atenţia publicului un documentar care ar cere în opinia acestora o rescriere a […]
  • ATLAS DE MITOCANIE URBANĂ Voi ce specii aţi mai găsit?
  • RELIGIA ŞI PEDEAPSA CAPITALĂ - tendinţe actuale în creştinism - Papa Benedict al XVI-lea a făcut un apel public, la finalul lunii noiembrie, pentru eliminarea pedepsei cu moartea. Declaraţia a venit pe fundalul unei […]
  • PREDICTIILE UNEI CIVILIZATII DISPARUTE Subiect de film, de carte şi dezbateri publice, anul 2012 este îmbrăcat, înainte de a se înscrie în firul istoriei, în hainele dezastrului şi morţii.În 1981, Charles Berlitz publica o […]
  • CREATURI INCREDIBILE Creaturi incredibile care sfidează evoluţia: o serie de filme documentare realizate de David Hames.Prima […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Completează cuvântul care lipseşte. Foloseşte diacritice (şţăâî).

Când pisica nu-i acasă şoarecii joacă pe ....