Categorii
-

BISERICA ADVENTISTĂ ȘI VACCINURILE COVID-19

Vaccinurile COVID-19: abordând preocupările, oferind sfaturi

18 decembrie 2020

Material informativ pregătit de către: Departamentul de Sănătate al Conferinței Generale, Institutul de Cercetare Biblică al Conferinței Generale, Facultatea de Farmacie și Facultatea de Sănătate Publică din cadrul Universității Loma Linda

Adventiștii de ziua a șaptea privesc venirea lui Hristos ca punctul culminant al istoriei și sfârșitul tuturor bolilor, suferințelor și morții. În același timp, ni s-a încredințat mesajul de sănătate adventist întruchipat și extins de scrierile Ellenei White, care vizează o viață sănătoasă prin comportamente practice și holistice ale unui stil de viață sănătos.

Susținem toate aceste practici pentru a menține un sistem imunitar sănătos și, în cazul pandemiei, este nevoie de și mai mult. Ellen White nu a fost doar un canal inspirat de informații despre sănătate cu mult avansată față de vremea ei, dar a modelat prevenirea practică în fața bolii letale din epoca sa, variola, și a primit ea însăși vaccinarea, la fel ca și cei apropiați ei. (1) Actualmente variola a fost eradicată la nivel global.

Sperăm că acest articol va răspunde la întrebări, va potoli temerile și va rezolva unele dintre miturile și zvonurile predominante, aducând astfel pace în inimile membrilor noștri, atunci când iau decizii privitoare la sănătate, consiliați de furnizorii de servicii medicale.

Există zvonuri și teorii ale conspirației care utilizează vaccinul COVID-19 ca interpretare și/sau împlinire a profeției. Am solicitat Institutului de Cercetări Biblice al Conferinței Generale comentarii în acest sens, iar răspunsul este după cum urmează:

„Tulburarea globală cauzată de pandemia COVID-19 a generat speculații considerabile legate de evenimente din timpul sfârșitului și interpretări greșite ale Bibliei. O viziune recentă, propagată prin intermediul rețelelor de socializare și a unor site-uri de internet, a prezentat teoria conform căreia viitoarele vaccinuri produse pentru combaterea COVID-19 aparțin unui proces de control care va duce la aplicarea semnului fiarei.”

„Trebuie menționat, totuși, că adventiștii au convingerea că disputa din timpul sfârșitului se va concentra asupra legii lui Dumnezeu și în special asupra poruncii a patra (Apocalipsa 14:12). Mai mult, mesajul celui de-al treilea înger va avertiza împotriva primirii semnului (Apocalipsa 14: 9-11) și va lumina omenirea cu privire la problemele implicate.”

„Din acest motiv, ar trebui clarificat faptul că adventiștii de ziua a șaptea înțeleg ‘semnul fiarei’ ca fiind nu un semn literal, ci un semn de supunere care identifică purtătorul drept loial puterii reprezentate de fiară.”

„Dintr-o perspectivă distinctă, o altă viziune speculativă susține că vaccinurile îi fac ‘necurați’ pe cei care le primesc, deoarece se presupune că sunt folosite substanțe ‘necurate’ pentru a le produce. În acest sens, ar trebui clarificat faptul că statornicele instrucțiuni biblice care interzic consumul de alimente necurate și sânge (Levitic 11: 1-20; 17: 11-12; Faptele Apostolilor 15:20) nu se aplică vaccinurilor din motivul evident că vaccinurile sunt produse ca medicamente pentru a salva vieți, nu pentru a servi ca hrană.”

„Speculații de acest gen aduc dispreț asupra Cuvântului lui Dumnezeu și provoacă confuzie în rândul credincioșilor sinceri, dar mai puțin informați. Folosind introducerea unui vaccin pentru a suscita un scenariu escatologic de proporții spirituale și cosmice sau pentru a se opune acestuia pe baza unei interpretări greșite a Scripturii, doar îi distrage pe credincioșii sinceri de la chestiunile profetice reale și de la angajamentul Bisericii Adventiste de a proclama Evanghelia.”

„Sperăm că un vaccin eficient va ajuta la încheierea actualei pandemii. Acest lucru va proteja viețile celor care încă mai trebuie să afle despre Evanghelie, precum și a celor care au acceptat deja Evanghelia și sunt astfel însărcinați cu vestirea iubirii infinite a lui Dumnezeu către o lume suferindă (Ioan 3:16).” (2)

Departamentul Adventist de Sănătate se bazează ferm pe Biblie, pe instrucțiunile Spiritului Profetic prin Ellen White și urmează conceptul medicinei bazate pe dovezi recenziate (n. tr. – procedura „peer review” reprezintă evaluarea critică a manuscriselor transmise revistelor științifice, realizată de către experți care nu fac parte din echipă editorială). Ne bazăm pe aceste baze în formularea abordărilor și sfaturilor de sănătate. Odată cu creșterea numărului de milioane de infectați și a numărului de morți și a infecțiilor globale, au fost dezvoltate un număr de vaccinuri în timp record. Există numeroase întrebări pe care oamenii le pun în legătură cu vaccinul COVID-19.

Ca biserică, în timp ce susținem recomandările de sănătate publică bazate pe dovezi, suntem, de asemenea, atenți să nu facem declarații care pot fi interpretate ca înlocuind orientările naționale și internaționale de sănătate publică. Din acest motiv, este important ca declarațiile noastre să fie înțelese în cadrul poziției oficiale a bisericii cu privire la imunizare:

„Biserica Adventistă pune un accent puternic pe importanța sănătății și a bunăstării. Accentul pus de Biserica Adventistă asupra sănătății are la bază revelația biblică, scrierile inspirate ale lui Ellen G. White și studiile științifice. În consecință, încurajăm imunizarea/vaccinarea responsabilă și nu există motive de natură religioasă care să-i împiedice pe membrii noștri să participe în mod responsabil la programele de imunizare protectivă și preventivă. Prețuim sănătatea și siguranța populației, ceea ce implică menținerea «imunității colective». Nu reprezentăm conștiința membrilor bisericii și recunoaștem alegerile individuale. Acestea sunt exercitate de fiecare persoană în parte. Alegerea de a nu fi imunizat nu este și nu ar trebui văzută ca fiind o dogmă sau o doctrină a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea.”

Au fost depuse eforturi pentru a stabili o abordare de încredere bazată pe dovezi pentru tratamentul COVID-19. În plus, într-un timp record, au fost produse vaccinuri care sunt acum utilizate pentru a ajuta la ținerea sub control a pandemiei. Cu toate acestea, oamenii au îngrijorări și întrebări cu privire la vaccinurile COVID-19.

Autorizația de utilizare de urgență (EUA) pentru vaccinul Pfizer/BioNtech a fost acordată pe 2 decembrie 2020, în Regatul Unit și pe 9 decembrie în Canada. În SUA, vaccinul Pfizer a fost revizuit de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) și autorizat provizoriu pe 11 decembrie. Va urma vaccinul Moderna.

În conversația avută cu Facultatea de Sănătate Publică a Universității Loma Linda (LLUSPH), Michael Hogue, decanul Facultății de Farmacie Loma Linda, care face parte din Comitetul consultativ al grupului de lucru privind practicile de imunizare pentru vaccinurile COVID-19 al Centrelor pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA și Grupul operativ pentru vaccinuri COVID-19 din comitatul San Bernardino din California, au împărtășit următoarele informații cu privire la întrebările frecvente cu privire la vaccinurile Pfizer/BioNtech și Moderna. Înțelegerile și explicațiile sale despre întrebările obișnuite apar mai jos.

Întrebări și fapte despre vaccin

Întrebare: Vaccinul ARNm (acid ribonucleic mesager) vă schimbă ADN-ul?
Răspuns: Ambele vaccinuri la care se face referire se bazează pe ARNm, care este o premieră pentru vaccinuri, dar tehnologia a fost utilizată în tratamentele medicale în ultimii 15 ani. Vaccinul intră în citoplasma unei celule (fluidul din celulă), unde stimulează producția de anticorpi pentru a combate proteina S (spike – spin, țepușă, n. tr.) a SARS-CoV-2. Deoarece nu intră în nucleul celulei gazdă, nu schimbă ADN-ul sau structura/funcția genetică.

Întrebare: Poate fi sigur și eficient, deși a fost dezvoltat atât de repede?
Răspuns: Datorită tehnologiei actuale, virusul SARS-CoV-2 a fost secvențiat în câteva zile de la identificare și s-a început imediat lucrul la un vaccin. Mărimea eșantionului pentru studiul amplu este de 40.000 de persoane (dimensiunea medie a eșantionului pentru un vaccin aprobat de FDA este de obicei de doar 27.000). Au trecut două luni dintr-un studiu de doi ani. Datele sunt monitorizate cu atenție.
Prima doză a arătat o protecție de 50% a răspunsului imun. A doua doză a atins 95% protecție! (Doar vaccinul împotriva hepatitei A este mai mare, cu o protecție de aproximativ 100%).
Studiul a fost bine conceput și a reprezentat foarte atent demografia SUA , cu excepția americanilor nativi (iar studiul în curs lucrează pentru a remedia acest aspect). Eficacitatea și efectele secundare au fost similare în toate grupurile etnice.

Întrebare: Ingredientele și conservanții din vaccin sunt periculoși?
Răspuns: Nu există conservanți în aceste două vaccinuri COVID-19, motiv pentru care necesită instalații de congelare pentru depozitare și transport. Vaccinul este purificat cu atenție.

Întrebare: Care sunt efectele secundare?
Răspuns: Până în prezent, 10 % dintre subiecți au raportat febră până a doua zi, iar în primele 24 de ore, 50-60 la sută au raportat o senzație de „durere”. Până acum au existat foarte puține efecte secundare grave cu vaccinul Pfizer/BioNtech, inclusiv trei cazuri de reacții alergice semnificative (neobișnuit de puține; probabil din cauza neutilizării conservanților).

Dr. Hogue a mai comentat că, dacă o persoană a fost testată deja pozitivă COVID-19 în trecut, persoana respectivă poate primi vaccinul; va crește pur și simplu nivelul de anticorpi al persoanei. El a subliniat, de asemenea, că administrarea vaccinului în SUA este voluntară, nu obligatorie.

Eficacitatea vaccinurilor Pfizer/BioNtech și Moderna este similară, dar nu sunt interschimbabile (dacă o persoană începe cu unul, a doua doză trebuie să fie de același fel). Pentru vaccinul Pfizer, există un interval de 21 de zile între cele două doze; se raportează că, pentru vaccinul Moderna, intervalul va fi de 28 de zile între doze. Vaccinul nu este autorizat pentru utilizare în timpul sarcinii sau la cei cu vârsta sub 16 ani.

Concluzie

Imunizarea, împreună cu apa curată și salubritatea, au fost fundamentale pentru longevitatea îmbunătățită observată în întreaga lume în care au fost aplicate aceste măsuri. Vaccinurile au fost folosite de mult timp de membrii bisericii adventiste din întreaga lume. Împreună cu bunele practici de sănătate, acestea au oferit protecție împotriva multor infecții și au prevenit bolile și moartea.

Pe măsură ce asistăm la amploarea globală a pandemiei, a deceselor, a incapacității și a efectelor COVID-19 pe termen lung care apar în toate grupele de vârstă, încurajăm pe membrii noștri să ia în considerare imunizarea responsabilă și promovarea și facilitarea dezvoltării a ceea ce este denumită în mod obișnuit imunitate de grup (imunitate preexistentă în comunitate a aproximativ 80% din indivizi, urmare a unei infecții anterioare și/sau vaccinare).

Reiterăm: DECIZIA DE A FI IMUNIZAT SAU NU, ESTE ALEGEREA FIECĂRUI INDIVID ȘI AR TREBUI LUATĂ ÎN URMA CONSULTĂRII FURNIZORULUI DE SERVICII MEDICALE. CERCETAREA PERSONALĂ PRIVIND SUBIECTUL ESTE IMPORTANTĂ. ÎN ULTIMĂ INSTANȚĂ NE BAZĂM PE APLICAREA SFATURILOR DE SĂNĂTATE DIN BIBLIE ȘI SPIRITUL PROFETIC ȘI URMĂRIM CONDUCEREA LUI DUMNEZEU ÎN VIAȚA NOASTRĂ, CARE NE VA ADUCE PACEA ȘI SIGURANȚA ÎN LUAREA DECIZIEI.
——————————
(1) În ceea ce privește vaccinarea împotriva variolei, D. E. Robinson, unul dintre secretarii Ellen White, a scris, la data de 12 iunie 1931, după cum urmează despre atitudinea doamnei White față de vaccinare:
„Voi cereți informații clare și concise cu privire la ce a scris sora White despre vaccinare și ser.
La întrebarea aceasta se poate răspunde foarte pe scurt, deoarece, având în vedere rapoartele pe care le deținem, ea nu s-a referit la aceste lucruri în niciuna dintre scrierile ei.
Cu toate acestea, poate sunteți interesați să știți că, atunci când a fost o epidemie de variolă în vecinătate, ea însăși a fost vaccinată și și-a îndemnat ajutoarele, pe cei aflați în legătură cu ea, să fie vaccinați. Prin acest pas, sora White a recunoscut că vaccinarea face pe cineva să fie imun la variolă sau diminuează într-o mare măsură efectele ei, dacă se îmbolnăvește. Ea a recunoscut, de asemenea, pericolul de a-i expune și pe alții, dacă nu au luat măsura aceasta de precauție.” (D. E. Robinson, vezi Solii alese, vol. 2, p. 303)

(2) Institutul de Cercetare Biblică al Conferinței Generale a adventiștilor de ziua a șaptea, decembrie 2020.

Articolul a fost publicat în Adventist Review în 18 decembrie 2020 (https://www.adventistreview.org/church-news/story15816-covid-19-vaccines-addressing-concerns,-offering-counsel)

Ce ai mai putea citi:

  • GLOBALIZARE ȘI PROFEȚIE Pe fundalul ultimei campanii prezidențiale din SUA, un subiect recurent a fost cel al globalizării. În unele medii creștine, Donald Trump era portretizat ca fiind curajosul care […]
  • LUPUL CONVERTIT Lupul convertit După o idee de Morris Venden A fost odată un lup sălbatic Cam jigărit şi singuratic Şi nu-şi găsea locul în haită Atunci când fraţii lui dădeau o raită El […]
  • SEARA CRINILOR Prea puţin din ceea ce se numeşte a fi astăzi muzică de dragoste poate fi numită cu adevărat "de dragoste", ea fiind sau îmbâxită cu aluzii (şi iluzii) sexuale ori plină de vaietele şi […]
  • NOUL ECUMENISM Pe 14 martie a.c., papa Benedict al XVI-lea a vizitat o biserică luterană din Roma, gest menit să promoveze unitatea în rândul creştinilor. Aceeaşi biserică a mai fost vizitată de Ioan […]
  • OCULTA RUTIERĂ Știați că doar 36% dintre accidentele rutiere sunt mortale? Pentru restul timpului purtăm centura de siguranță degeaba! Asta ar trebui să vă dea de gândit!Știați că 76% dintre cei […]