PIRATERIA RĂMÂNE INFRACŢIUNE… TOTUŞI

Mentalitatea că dacă nu pot să cumpăr fur se manifestă (poate cel mai vizibil) şi în domeniul aplicaţiilor de calculator şi a tuturor produselor în format digital (muzică, filme, etc). Fără a intra în speculaţii de natură filosofică şi etică privind problematica pirateriei să ne lămurim cum stăm sub aspect legal.

Legea nr. 8 din 1996, privind dreptul de autor şi drepturile conexe, a fost modificată semnificativ prin Legea nr. 285 din 23 Iunie 2004, care a fost publicată în Monitorul Oficial în 30 Iunie 2004 şi a intrat în vigoare la 30 de zile de la publicare. Noua lege este rezultatul unor dezbateri şi discuţii de peste 10 luni, dezbateri la care BSA România a participat activ.

Programele pentru calculator sunt strict protejate de noua lege – instalarea, stocarea, rularea sau executarea, afişarea ori transmiterea în reţea a unui program pentru calculator fără autorizarea titularului dreptului de autor (fără licenţă) reprezintă infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 4 ani sau cu amendă de la 100 de milioane de lei la 400 de milioane de lei.

Legea consideră, de asemenea, infracţiuni şi o serie de alte fapte – realizarea, în scopuri comerciale, cu orice mijloace şi în orice mod, de mărfuri pirat (copii ale programelor pentru calculator realizate fără consimţământul titularilor de drepturi de autor); importul, tranzitul sau orice altă modalitate de introducere de mărfuri pirat pe piaţa internă; distribuirea sau deţinerea, în scopuri comerciale, de mărfuri pirat în magazine specializate în distribuirea de programe pentru calculator; depozitarea şi transportul, în scopuri comerciale, de mărfuri pirat; închirierea de mărfuri pirat, precum şi oferirea spre vânzare sau închiriere a acestora prin anunţuri publice ori prin mijloace electronice de comunicare (de exemplu, trimiterea de e-mailuri cu oferte de CD-uri pirat este infracţiune, conform acestui text de lege).

Legea protejează şi circulaţia produselor originale – astfel, distribuirea, importul sau închirierea de programe pentru calculator originale sunt activităţi supuse autorizării titularului de drepturi de autor; în lipsa acestei autorizări, faptele menţionate devin infracţiuni.

Noua variantă a legii introduce şi o serie de contravenţii – distribuirea de mărfuri pirat ori deţinerea acestora în scopul distribuirii, atunci când aceste activităţi se desfăşoară în public, cu excepţia magazinelor specializate în distribuirea de programe pentru calculator, pentru care fapta constituie infracţiune (în cazul în care această contravenţie este săvârşită de două ori de aceeaşi persoană, a treia faptă devine infracţiune, conform legii); oferirea spre vânzare sau închiriere de mărfuri pirat prin prezentarea copertelor şi a cataloagelor de mărfuri pirat (dacă această contravenţie este săvârşită de două ori de aceeaşi persoană, a treia faptă devine infracţiune, conform legii; este cazul tipic al tarabelor cu carcase sau cataloage de produse pirat, care sunt apoi aduse clienţilor pe baza comenzii); punerea la dispoziţie de către agenţii economici a spaţiilor, echipamentelor, mijloacelor de transport, bunurilor sau serviciilor proprii, în vederea săvârşirii de către o altă persoană fizică sau juridică a unei contravenţii prevăzute de lege.

Titularii ale căror drepturi au fost încălcate pot pretinde repararea prejudiciului calculat potrivit normelor legale; în cazul în care prejudiciul nu poate fi determinat în acest fel, aceştia pot pretinde acordarea de despăgubiri reprezentând triplul remuneraţiilor care ar fi fost legal datorate pentru tipul de utilizare ce a făcut obiectul faptei ilicite. De asemenea, titularii drepturilor încălcate pot cere instanţei de judecată să dispună distrugerea echipamentelor şi a mijloacelor aflate în proprietatea făptuitorului, a căror destinaţie unică sau principală a fost aceea de producere a actului ilicit, scoaterea din circuitul comercial, prin confiscare şi distrugere, a copiilor efectuate ilegal, precum şi publicarea în mijloace de comunicare în masă a hotărârii instanţei de judecată, pe cheltuiala celui care a săvârşit fapta.

Acestor noi reglementări li se adaugă Ordonanţa Guvernului nr. 124 din 2000, pentru completarea cadrului juridic privind dreptul de autor şi drepturile conexe, prin adoptarea de măsuri pentru combaterea pirateriei în domeniile audio şi video, precum şi al programelor pentru calculator, ordonanţă care a fost aprobată cu modificări prin Legea nr. 213 din 2002. (Sursa: BSA, http://w3.bsa.org)


Fără a dori să vă sperii trebuie să vă spun că a venit vremea schimbării. Am descoperit că se poate să te descurci fără să piratezi programe. Folosesc Linuxul de mult timp, chiar dacă am pe laptopul meu, Windows XP cu licenţă. Poate veţi spune că unele aplicaţii nu se ridică la înălţimea celor pe care le folosiţi. Poate că da, sau poate e doar obişnuinţa. (Şi până la urmă dacă vreţi scule profesionale atunci mi se pare moral să le plătiţi…)

Vă voi oferi o listă de programe instalate în XP-ul meu (fără a face acum apologia Linuxului). Voi da doar adresa paginii principale, după care în fiecare caz în parte se va urmări opţiunea download şi paşii adiacenţii. Multe din programe sunt găzduite pe servere oglindă. În principiu se va alege un server apropiat geografic de locul de unde descarci programul. Pentru a evita viruşi sau spyware am preferat în mare parte programe open source.


OpenOffice, suită office: http://www.openoffice.org/

Thunderbird, client de email: http://www.mozilla.com/en-US/thunderbird/

Filezilla, client ftp: http://filezilla-project.org/

Nvu, creator pagini web: http://www.nvu.com/

Quintessential Player, pentru cine e nu mai vrea Winamp: http://www.quinnware.com/

Audacity, editor audio: http://audacity.sourceforge.net/

Picasa, vizualizator, album imagini, etc: http://picasa.google.com/

GIMP, editor imagine: http://www.gimp.org/

Photo! Editor, editor de fotografii bun pentru retuşuri, face minuni! http://pho.to/editor/

Inkscape, grafică vectorială: http://www.inkscape.org/

Smplayer, player video universal: http://smplayer.sourceforge.net/

Mai puteţi încerca şi Miro (http://www.getmiro.com/) sau PBX (TV online,

http://www.pbxtelecom.ro)

VideoSpin: editor video (codecurile se plătesc, dar sunt encodere gratuite…): http://www.videospin.com/

MeWig, este o interfaţă grafică pentru mencoder de la Mplayer. http://mewig.sourceforge.net/ şi http://www.mplayerhq.hu. Se poate folosi şi Avanti ca GUI cu Ffmpeg.

Arhivatorul 7Zip: http://www.7-zip.org/

Stellarium, planetariul din calculatorul tău: http://www.stellarium.org/

Celestia: soft educaţional astronomie; http://www.shatters.net/celestia/

E-Sword, soft biblic: http://www.e-sword.net/

Pentru securitate încercaţi Avira împreună cu Spybot.

Pentru mai multe programe care v-ar interesa mergeţi aici: http://www.opensourcewindows.org/ sau aici http://jairlie.com/oss/suggestedapplications.html .

Ce ai mai putea citi:

  • REDEFINIREA CONSTITUȚIONALĂ A CĂSĂTORIEI Redefinirea constituțională a căsătoriei Pe 6 și 7 octombrie 2018, românii sunt chemați să spună dacă sunt de acord ca în Constituție, căsătoria să fie definită ca uniunea dintre un […]
  • CREDINTA IN VREME DE CRIZA Fox News a transmis în 19 ianuarie un reportaj despre ceea ce se întâmplă într-un colţ al Port-au-Prince. Jurnalistul relatează că, rătăcind prin capitală, echipa de televiziune a dat […]
  • CĂTRE DUMNEZEUL DE IERI, DE AZI ŞI DE MÂINE (Rugăciune argheziană cu ocazia Anului Nou)Din lupte mari şi biruinţi trecute,Am câştigat puterea ce mai am.Dar slăbiciunea este şi mai mareCu fiecare pas pierdut în cale.Aşa că strig acum […]
  • ÎNTUNECAREA GLOBALĂ Intunecarea globala este un termen mai putin cunoscut decat incalzirea globala, dar asta nu inseamna ca este mai putin periculos. Fenomenul este creat de reducerea graduala a cantitatii de […]
  • PROIECTUL RAZA ALBASTRĂ AM DESTUL DE MULTE RETICENŢE CU PRIVIRE LA ASTFEL DE ARTICOLE DAR AM ALES SA ÎL POSTEZ DEOARECE IDEEA ÎN SINE MI SE PARE SPECTACULOASĂ. VĂ DAŢI SEAMA CUM TREBUIE SĂ FIE CEA […]

1 Comment on “PIRATERIA RĂMÂNE INFRACŢIUNE… TOTUŞI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Completează cuvântul care lipseşte. Foloseşte diacritice (şţăâî).

Cine se scoală de dimineaţă departe ....